Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

15 συμβουλές από τον φίλο μας τον Γιώργη τον Μώρις 1/15 (ΩΘΗΣΗ)

Περιδιαβαίνοντας βαριεστημένα στο ίντερνετ, έπεσα σ'αυτό το άρθρο.
Όπως κι αν το δει κανείς, τίτλος με George Morris έχει πολλά υποσχόμενο κείμενο από πίσω - συνοδευόμενο κιόλας από συμβουλές του, το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον. 
Κρατώντας βέβαια πάντα τις επιφυλάξεις μου για το κατά πόσο με αφορούν τα όσα λέει, δεδομένου επιπέδου μου και επιπέδου αθλητών που απευθύνεται.
Κι όμως. Πιστεύω οι συμβουλές που δίνει αφορούν όλων των επιπέδων ιππείς.

Επειδή έχει ενδιαφέρον και καταλαβαίνω οτι μπορεί κάποιοι να μην μπορούν να διαβάσουν ένα άρθρο στα αγγλικά, λόγω μη εξοικείωσης, θα προσπαθήσω να κάνω μια μετάφραση-απόδοση του κειμένου, αν και επιφυλάσσομαι καθότι δεν είμαι και επαγγελματίας μεταφράστρια...

Και επειδή 15 συμβουλές εμένα μου πέφτουνε βαριές για μετάφραση, θα τις ανεβάζω μια μια, κι όποιος θέλει μπορεί να τις βρίσκει κατευθείαν στο πλάι του μπλογκ που θα φτιάξω μίνι βιβλιοθήκη - δίπλα από την μίνι ταινιοθήκη - tomavrogatoTV.
Φυσικά όποιος προτιμά, μπορεί να μπει κατευθείαν εδώ και να διαβάσει το πρωτότυπο κείμενο:
http://practicalhorsemanmag.com/article/15-riding-tips-george-morris-21441

Το άρθρο βασίστηκε σε ένα πενθήμερο σεμινάριο όπου τις πρώτες ημέρες δούλευαν τα βασικά της ίππευσης και την τελευταία ημέρα διοργάνωσαν έναν αγώνα μεταξύ των συμμετεχόντων, ώστε να δουν και την εφαρμογή τους.

1. Δημιουργία Ώθησης
Ο George ξεκίνησε το μάθημα έχοντας τους αναβάτες σε βάδην, βάζοντάς τους να χρησιμοποιήσουν τα πόδια τους έτσι ώστε να ζητήσουν από το άλογο να προχωρήσει μπροστά και να δημιουργηθεί ώθηση. 
"Από το πίσω πόδι ξεκινούν όλα. Ένας αναβάτης σπάει την αντίσταση του αλόγου με ενθάρρυνση των πίσω ποδιών να ανοίξουν τον διασκελισμό τους και να έρθουν κάτω από το σώμα του αλόγου. Όταν συμβαίνει αυτό, τα καπούλια του αλόγου αρχίζουν να χαμηλώνουν. Στη συνέχεια, η βάση του λαιμού που ακουμπάει στον ώμο, υψώνεται. Κατά συνέπεια, το κεφάλι του αλόγου χαμηλώνει, και αρχίζει το σώμα του να καμπυλώνει".

Καθώς οι αναβάτες χρησιμοποιούσαν τα πόδια τους για να ανοίξουν τον διασκελισμό των αλόγων τους, ο George τους είπε να κρατήσουν τα χέρια τους πάνω από το ακρώμιο του αλόγου, σε ευθεία γραμμή με την στομίδα.
"Μπορείς να χρησιμοποιείς το πόδι σου, μέχρι να νοιώσεις το άλογο να εκτείνεται προς την στομίδα" είπε κάποια στιγμή σε έναν αναβάτη, "αυτό είναι η επαφή".


Την επόμενη μέρα του σεμιναρίου, εξήγησε περαιτέρω: " θέλω να νιώσετε σαν να σπρώχνετε το κεφάλι του αλόγου προς τα κάτω. Μην τραβάτε το κεφάλι του προς τα κάτω. Είναι σημαντικό να δίνετε και να παίρνετε", πρόσθεσε. "Όταν αισθάνομαι πως με την επαφή μου στο εξωτερικό ηνίο το άλογο έρχεται πίσω, τότε του δίνω αμέσως".

Επανέλαβε αυτά τα σημεία αρκετές φορές, καθ' όλη την διάρκεια της εβδομάδας που κράτησε το σεμινάριο, ενώ οι αναβάτες δούλεψαν την άσκηση σε βάδην, τροχάδην και καλπασμό.


Δικός μου σχολιασμός:
Κοινώς, όταν θέλουμε να "μαζέψουμε" το άλογό μας, η δουλειά ξεκινάει από τα πόδια μας και όχι από τα χέρια μας.
Τα παραπάνω είναι η εξήγηση της φράσης "το άλογο μαζεύεται από πίσω προς τα εμπρός, κι όχι από μπροστά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου