Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Σταβλικές εκλογές 2014

Σον τελευταίο γύρο των σταβλικών εκλογών, οι ιπποψήφιοι Δήμαρχοι Last Minute και Geyzer έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη, σε μια μάχη ψήφο με ψήφο!
Αρχικά το προβάδισμα το είχε ο συνδυασμός "Ανιόντα Όξερ", καθώς ο Nero των Επαναστατικών Οπλών δήλωσε την στήριξή του στον Last Minute, ακολουθούμενος πάντα από τον Rinaldo.
Στο τέλος όμως, με μια ενδιαφέρουσα ψηφοφορία των αναγνωστών, ο Geyzer βγήκε πρώτος. Στο εκλογικό του κέντρο, την στιγμή των πανηγυρισμών, ακούστε καθαρά η φράση "η Πελοπόννησος σε στηρίζει", φανερώνοντας έτσι την προέλευση αρκετών ψήφων του.
Σε δήλωσή του, ανέφερε χαρακτηριστικά οτι πλέον, με το δικαίωμα που του έχουν δώσει όλοι όσοι τον εμπιστεύθηκαν, θα παλέψει με κάθε τρόπο για να καταπολεμηθεί το bullying και το δάγκωμα καπουλιών!
Καλή θητεία λοιπόν!

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Σταβλικές Εκλογές: όλο το παρασκήνιο και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που πέρασαν στο δεύτερο γύρο.

Ποιες είναι οι θέσεις τους
Αποκαλύψεις και καταγγελίες
Τι προσάπτουν στους σταβλικούς τους αντιπάλους
Τι θέση παίρνει η παράταξη Επαναστατικές Οπλές, μετά το μικρό ποσοστό του πρώτου γύρου - πώς εξηγεί το ποσοστό της.

Οι Υποψήφιοι Δήμαρχοι με τους υποψήφιους Σταυλικούς τους Συμβούλους

Την Κυριακή που μας πέρασε, τρεις συνδυασμοί έθεσαν υποψηφιότητα για την αυτοδιαχείριση του σταύλου.
Τα Ανιόντα Όξερ και ο Τροχασμός Σταθερότητας κατάφεραν να προκριθούν στον δεύτερο γύρο εκλογών, με μικρή διαφορά ανάμεσά τους. O Last Minute συγκέντρωσε το 45% των ψήφων, ενώ ο Geyzer του Τροχασμού Σταθερότητας, ακολουθεί από κοντά με 42% ! Το 10% υποστήριξε τις Επαναστατικές Οπλές ενώ μόλις 3% ήταν το ποσοστό της αποχής από την κάλπη!
Την Κυριακή 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών, με τους δύο συνδυασμούς να δίνουν την δική τους κούρσα. Όλα θα κριθούν από την επιλογή στήριξης των Επαναστατικών Οπλών, αλλά και από την ψήφο των φιλίππων!


Με υποψήφιο σταυλικό σύμβουλο τον Rigoletto
"Φτάνει πια η καταπίεση, φτάνει πια το δάγκωμα στα καπούλια από τραμπούκους! Με εμάς, κανένα άλογο δεν θα χρειαστεί να υποστεί ξανά τέτοιον εξευτελισμό και άγχος! Το πρόγραμμά μας είναι σε πλήρη συμφωνία με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αντιμετώπισης του bullying και δεν θα δεχθούμε να συνεχιστεί μια κατάσταση που μειώνει το ήθος και την ευγένεια του αθλήματος της ιππασίας" ήταν οι αγανακτισμένες δηλώσεις του ιππο-ψήφιου Δημάρχου Geyzer, όταν έμαθε το ποσοστό με το οποίο προκρίθηκε. Δήλωσε πως ήταν αναμενόμενο κάτι τέτοιο, δεδομένης της γενικότερης αγανάκτησης, ως προς το δάγκωμα των καπουλιών. 

"Σαν φαινόμενο έχει λάβει τραγικές διαστάσεις, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως ακόμα και κατα την προεκλογική περίοδο, οι ιππο-ψήφιοι αντίπαλοι δεν σταμάτησαν το ύπουλο και πισοκάπουλο παιχνίδι τους", συμπλήρωσε ο Rigoletto, που ενώ αρχικά αντιμετώπιζε μόνο τον Nero, με τον καιρό είχε αρχίσει να δέχεται απειλές από την έτερη ιππο-ψήφια των Επαναστατικών Οπλών, Ladybird, αλλά και τον Last Minute των Ανιόντων Όξερ.

Με υποψήφιο σταυλικό σύμβουλο τον Peddy
"Οι θέσεις των αντιπάλων μας είναι ασθενείς, τα επιχειρήματά τους, αστεία! Φθονούν τον μοναδικό συνδυασμό που στηρίζει την άποψη πως μόνο μέσω αγώνων και αλμάτων θα πάει μπροστά ο σταύλος, συγκεντρώνοντας έτσι αθλητές και εξασφαλίζοντας πιο τεχνικά και ενδιαφέροντα μαθήματα ιππασίας, κόντρα στις βόλτες με πιτσιρίκια γύρο γύρο", χλιμίντρισε από το μποξ του ο ιππο-ψήφιος Last Minute, που πρόσφατα μάλιστα μας είχε παραχωρήσει και συνέντευξη. 

"Θα κάνω ο,τι μπορώ για να στηρίξω τις απόψεις του κυρίου Last, διότι και εγώ στα νιάτα μου ήμουν υπέρμαχος της υπερπήδησης εμποδίων και της καλής τεχνικής προετοιμασίας. Πλέον δεν μου επιτρέπεται η υπερπήδηση παρά μόνο αν από λάθος κάποιου παιδιού οδηγηθώ μπροστά σε ένα εμπόδιο. Και παρά την αποδεδειγμένη μου ικανότητα, ακόμα και τώρα, στην υπερπήδηση, η παρούσα διεύθυνση επιμένει να αγνοεί τα προσόντα μου!" σχολίασε ο παλαίμαχος στρατηγός Peddy, σε ένα διάλειμμα από το γρασίδι του. Θέλοντας μάλιστα να μας αποδείξει εμπράκτως των λόγων του το αληθές, ξεκίνησε τριποδίζοντας προς ένα εμπόδιο, αλλά κάπου στην μέση ξέχασε που πήγαινε και ξαναγύρισε να φάει γρασίδι.

Με υποψήφιο σταυλικό σύμβουλο τον Rinaldo - ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ?
"ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ! Όχι άλλα μαθήματα ιππασίας! Διεκδικούμε την ελάχιστη ίππευση και τις μέγιστες μερίδες από τσαΐρι, για κάθε άλογο του σταύλου! ΞΥΠΝΗΣΤΕ επιτέλους! ΙΠΠΟΙ είμαστε, όχι αρνιά που ακολουθούμε άβουλα τους αναβάτες μας. Οφείλουμε να επαναστατούμε και να διεκδικούμε την ησυχία μας. Παλεύουμε με ροντέο για λιγότερη ίππευση και περισσότερο σεβασμό! Και ακόμα κι αν δεν περάσαμε στον δεύτερο γύρο, δεσμεύομαι προσωπικά να συνεχίσω τον αγώνα και τα ροντέο, μέχρι να καταλάβουν και οι υπόλοιποι ίπποι οτι όλοι μαζί ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αλλάξουμε τα δεδομένα!" δήλωσε ένας αγανακτισμένος Nero, χτυπώντας με οργή την οπλή του στο δάπεδο. Μάλιστα, η οργή και το άδικο που τον πνίγουν έχουν προκαλέσει απανωτά χτυπήματα της οπλής στο ίδιο σημείο, δημιουργώντας έτσι λακούβα. "Και το χειρότερο είναι η ύπουλη αποδυνάμωση του συνδυασμού μου, με την απομάκρυνση της δυναμικής Ladybird σε άλλη περιφέρεια"!

"Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω ακριβώς τι είναι ο ιππο-ψήφιος σταυλικός σύμβουλος και τι κάνει, αλλά αφού ο καλός κύριος Nero μου πρότεινε την θέση, δεν ήθελα να αρνηθώ. Δεν είμαι ακόμα σίγουρος για το τι σημαίνει αυτό που είπε για τα πρόβατα, και οτι ένα πρόβατο χωρίς άποψη είναι πιο χρήσιμο από ένα πρόβατο με άποψη. Στεναχωρήθηκα που δεν μας ψήφισαν όλοι κατευθείαν και δεν καταλαβαίνω πώς έγινε αυτό. Αν το σκεφτείτε, θα δείτε πως είμαστε τα δύο πιο δημοφιλή και αγαπητά άλογα στον σταύλο. Δεν είναι κάπως ύποπτο που δεν είμαστε στον δεύτερο γύρο? Προσωπικά, πιστεύω πως ο Geyzer και οι δικοί του έχουν κάποια ανάμιξη με όλο αυτό. Ή ακόμα και ο Last, που τον έχουμε δει να βγαίνει κρυφά από το μποξ του και να πηγαίνει προς το χόρτο", μας εκμυστηρεύτηκε ο Rinaldo από το πάντοκ του.

"Τέτοιες χυδαίες κατηγορίες είναι αστείες όταν προέρχονται από τόσο νεαρά πουλάρια στον σταύλο" απάντησε ο Peddy, υπερασπιζόμενος τον ιππο-ψήφιο Δήμαρχο Last, συμπληρώνοντας πως "ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω, ας μην ξεχνάμε πως και ο Nero έχει κάνει κατάχρηση της ελευθερίας του, λεηλατώντας ουκ ολίγες φορές το κοινό χόρτο".

Η ατμόσφαιρα στον σταύλο είναι αρκετά τεταμένη, και σε συνδυασμό με τις εκλογές για περιφερειάρχη εγκαταστάσεων αλλά και για ευρωφροντιστή ιπποδρομίου, υπόσχονται μια εκρηκτική Κυριακή !!!


Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Συνέντευξη με έναν ίππο: Last Minute

Αυτή την εβδομάδα, έχουμε το προνόμιο και την χαρά της παραχώρησης μιας συνέντευξης από έναν εξαιρετικό ίππο του στάβλου, τον κύριο Last Minute. Ή απλά για τους φίλους, "Λαστ". 

Μας υποδέχθηκε στους κήπους του, με χαλαρό βλέμμα και διάθεση. Θέμα συζήτησης, μέσα σ'όλα, και η υπερπήδηση εμποδίων.

ToMavrogato: Καλησπέρα! Ευχαριστούμε πολύ - και εκ μέρους των αναγνωστών, για τον χρόνο που θα μας διαθέσετε! Μιλήστε μας λίγο για εσάς, για να σας γνωρίσουν καλύτερα και οι αναγνώστες...
Last Minute: Για αρχή, να πω οτι πραγματικά χαίρομαι και εγώ που θα κάνουμε αυτή την κουβέντα, γιατί πιστεύω πως ο κόσμος πρέπει να καταλάβει λίγο το πώς σκέφτονται τα άλογα. Για παράδειγμα εμένα με έχουν παρεξηγήσει αρκετά, αλλά θα σας το αναλύσω πιο μετά. Λίγα λόγια για μένα? χμμμμ... τι να πω... Γενικά, σαν χαρακτήρας, μου αρέσουν τα εμπόδια, αλλά θέλω να τα προσεγγίζω με τον δικό μου τρόπο, ρυθμό και στυλ. Ξέρετε, είναι πολύ σημαντικό για κάθε εμποδιστή ίππο, να έχει στυλ στα εμπόδια. Τώρα, η επίπεδη, είναι ένα κομμάτι που αποκαλώ "απαραίτητο κακό". Προσωπικά, αν μπορούσα να την παρακάμψω εντελώς, θα το έκανα, αλλά δεν πάντα στο πέταλό μου κάτι τέτοιες αποφάσεις. Εντάξει, δεν είμαι δα και πρώτο νιάτο, αλλά πιστεύω κρατιέμαι αρκετά καλά και μπορώ ακόμα να κάνω το κομμάτι μου σε καμιά φοραδούλα. 
TM: Όταν λέτε οτι είστε παρεξηγημένος, εννοείτε από τον κόσμο που κάνει μαζί σας μάθημα? Γιατί γενικά, έχετε μια φήμη οτι είστε βαρύς, οτι δεν μαζεύεστε εύκολα και οτι γενικά, ταλαιπωρείτε τους ιππείς σας.
LM: χμμμμμμμμμ κοιτάξτε να δείτε. Προσωπικά, δεν έχω κανέναν πρόβλημα με κανέναν που θα έρθει να με ιππεύσει. Είμαι επαγγελματίας, και ως τέτοιος ξέρω να φέρομαι, με την προϋπόθεση όμως οτι και ο άλλος θα ξέρει να φέρεται. Φυσικά και είμαι "βαρύς", αν ο άλλος δεν ξέρει να δώσει σωστά μια εντολή, δεν νοιώθω καμία υποχρέωση να πηγαίνω σαν τον χαζό γύρο γύρο μέχρι να αποφασίσει τι θέλει. Λέτε οτι δεν μαζεύομαι? Μα φυσικά και δεν μαζεύομαι! Αγαπητή μου, για να μαζευτώ θέλω προτίστως πόδι και δευτερευόντως χέρι, και λυπούμαι που το λέω, αλλά οι πιο πολλοί, περισσότερο μου τραβάνε το στόμα, παρά με παρακινούν με το πόδι τους. Το είπα και το ξαναλέω. Είμαι επαγγελματίας ίππος, με σοβαρό παρελθόν και εμπειρίες σε διαδρομές, αλλά έχω και εγώ απαίτηση από τους ιππείς μου. Αν με ταλαιπωρούν, τους ταλαιπωρώ. 
TM: καλά, ας το αφήσουμε αυτό το θέμα, δεν χρειάζεται να εκνευρίζεστε, κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός οτι είστε ένας εξαίρετος ίππος. Θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο για το στυλ του εμποδιστή που αναφέρατε προηγουμένως?
LM: Βεβαίως! Όπως ανέφερα ήδη, κάθε σοβαρός εμποδιστής ίππος, οφείλει στον εαυτό του να έχει ένα ξεχωριστό στυλ. Τόσο για να ξεχωρίζει από τους άλλους, όσο και για να αναγκάζει τον ιππέα του να αναγνωρίζει την ανάγκη για ειδική ίππευση στα εμπόδια. Όχι σαν αυτές τις βλακείες τα άλογα-προσομοιωτές που το μόνο που κάνουν είναι να κουνάνε όποιον ανέβει πάνω τους. Το στυλ είναι το Α και Ω ενός εμποδιστή! Άλλα άλογα έχουν καλό μπασκούλ, άλλα πρέπει να σημαδεύεις ακριβώς στο κέντρο, υπάρχουν και κάτι θύματα που όπου τα πας, όπως τα πας, πηδάνε. Υπάρχει το στυλ "πλανζόν" που δυστυχώς δεν έχει πολύ απήχηση γιατί συνήθως συνοδεύεται με ρίψη βαλβίδας, το οποίο όμως εκτελεί εξαιρετικά ο συνάδελφος Rigoletto. Το δικό μου στυλ θα έλεγα οτι είναι το στατικό. Προσεγγίζω δηλαδή ένα εμπόδιο και το τελευταίο πάτημα πριν το ανασήκωμα, έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα που καταλήγει σε στάση. Για την ακρίβεια, στυλώνω τα μπροστινά, δημιουργώντας την αίσθηση στους ιππείς οτι θα αρνηθώ να πηδήξω.  Αν ο αναβάτης μου το πιστέψει οτι κάνω άρνηση, αν φύγει από την σέλα και πέσει μπροστά, τότε δεν έχω κανένα λόγο να πηδήξω. Αν αυτός δεν πιστεύει σε εμένα, εγώ γιατί να πιστέψω σ'αυτόν? Αν όμως ο αναβάτης μου έχει σφίξει τα πόδια, και με παροτρύνει με σταθερή πίεση και σωστή στάση σώματος, τότε του αναγνωρίζω και εγώ την αποφασιστικότητα και προχωράω σε άλμα. Αυτή η τεχνική πιάνει εξαιρετικά μέχρι και στο 1μ που ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, όσες φορές έχουμε ανεβάσει παραπάνω τις βαλβίδες, είμαι υποχρεωμένος να αφήνω το στυλ μου, καθότι το 1.20 όπως θα γνωρίζετε, δεν μπορεί να περαστεί από στάση. Τέλος, ιδιαίτερη τεχνική θέλει το άλμα ενός όξερ. 
TM: εννοείτε πως η στατική τεχνική σας μπορεί να εφαρμοσθεί και σε όξερ?
LM: Φυσικά! Απλά, στην προσέγγιση ενός όξερ το μυστικό είναι να έχεις καλό ρυθμό και φόρα, ώστε να μην δημιουργηθούν εγκαίρως αμφιβολίες στον αναβάτη. Περί το ένα καλπαστικό πριν το σήκωμα, αρχίζω να φρενάρω. Μπορώ να καυχηθώ μάλιστα οτι έχω αφήσει γραμμές φρεναρίσματος με τα πέταλά μου, που θα ζήλευαν και φρένα αυτοκινήτου. Και πάλι, αν ο ιππεάς μου παραμείνει σταθερός και ψύχραιμος, θα πηδήξω. Αν όμως τον νοιώσω να φεύγει από την σέλα, λυπάμαι, αλλά χάρες δεν κάνω. Είπαμε, επαγγελματίας.
TM: ναι ναι, το έχουμε πει αυτό. Και για πείτε μου, σε άσκηση με μετρημένα βήματα, πώς θα εφαρμόζατε την τεχνική σας?
LM: Κοιτάξτε. Το μυστικό είναι στην προσέγγιση. Να, χθες για παράδειγμα, είχα μια πολύ απλή άσκηση. Τρεις βαλβίδες με ένα καλπαστικό ανάμεσά τους, όπου η τρίτη εξελίχθηκε σε κάθετο. Εκεί, το όλο παιχνίδι το κερδίζεις από την εισαγωγή στην άσκηση. Δεν χρειάζεται να περιμένεις να φτάσεις στο κάθετο. Αν προσέξεις να μπεις λάθος στην πρώτη βαλβίδα, τότε όλα τα βήματα μέχρι και το εμπόδιο είναι ένα τεστάρισμα της ισορροπίας του αναβάτη σου. Φυσικά, το άλμα θα χρειαστεί να γίνει ψηλοκρεμαστό, γιατί δεν βγαίνει αλλιώς η απόσταση, και δεν θέλω να με περάσουν για χαζό, οτι δεν μπορώ να περάσω ένα καθετάκι επειδή βγαίνει κοντή ή μακρινή η απόσταση. 
TM: πώς δηλαδή θα μπαίνατε λάθος σε μια άσκηση? 
LM: Α αυτό, είναι πολύ εύκολο! Πας κανονικά, με ρυθμό και τα λοιπά, και μόλις φτάσεις στο ύψος της πρώτης βαλβίδας, κόβεις το καλπαστικό σου σαν να φρενάρεις, οπότε την περνάς είτε πιο κοντά είτε πιο μακριά απ'ότι είναι υπελογισμένο. Το μυστικό είναι να το εφαρμόζεις πάντα, είτε σε βάλουν από μακριά, είτε από κοντά. Εγγυημένη επιτυχία. 
TM: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας, και ελπίζουμε να σας δούμε σύντομα σε κάποια διαδρομή.
LM: Η ευχαρίστηση ήταν όλη δική μου!

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Εξετάσεις ΑΙΑ: δεν είμαι ακριβώς σίγουρη για το ποιοι τελικά εξετάσθηκαν...

Φέτος η αργία της Πρωτομαγιάς έπεσε Πέμπτη. Δεν θέλω να σχολιάσω το γεγονός οτι το πρόγραμμα των εξετάσεων της ΑΙΑ άλλαξε και από Σάββατο το έβαλαν πάνω στην αργία, αυτό θα το έκανα αν το θέμα του ποστ ήταν οι συνθήκες εργασίας των προπονητών, σε μια περίοδο προσπάθειας τυποποίησης των προσόντων τους.
Τέλος πάντων. 

Εξετάσεις για την λισάνς αυτή την φορά έδινε ο Νίκος (μόνο εμπόδια), ο Παύλος (όλο το πακέτο) και ο Δημήτρης (θεωρία και αν μπορούσε, επίπεδη). 
Ο Νίκος ετών 11, ο Παύλος πενταθλητής που συνολικά οι μέρες που ίππευσε από την πρώτη μέρα που ανέβηκε σε άλογο μέχρι την λισάνς θα έφταναν τους 2 μήνες και ο Δημήτρης που ένα μήνα πριν είχε βγάλει τον ώμο του και ακόμα και τώρα, είναι με φυσιοθεραπείες. 
Απ'όλη την ομάδα, ο μόνος σίγουρος ήταν ο Νίκος, παρ'ότι ο μικρότερος, ιππεύει πολύ ωραία και ήρεμα. Ο Παύλος, έχοντας την ατυχία των πενταθλητών που τους πετάνε ένα "σε Χ μήνες να έχεις λισάνς γιατί πας σε αγώνα στο εξωτερικό" έδινε την μάχη του για την ίππευση. Στα εμπόδια πήγαινε μια χαρά, στην επίπεδη όμως, έχοντας φτιάξει έναν αχίλλειο τένοντα πέτρα από το κολύμπι, έπρεπε να προσπαθεί πολύ για την "φτέρνα κάτω". Τέλος, ο Δημήτρης ο καημένος, πάντα μια χαρά όλα, αλλά όταν πλησιάζει η περίοδος για εξετάσεις ΑΙΑ παθαίνει κάποιο ατύχημα. Οπότε είπαμε να δώσει κι ό,τι περάσει, μπας και σταματήσει να τσακίζεται...

Παύλος:  ναι, αν δεν έχει στο νου του συνέχεια στο εδραίο να κρατάει την φτέρνα κάτω, υπερισχύουν οι μύες της κολύμβησης και σηκώνεται η φτέρνα.
Αυτή ήταν η σύνθεση της ομάδας.
Ο ίππος - ήρωας ήταν ο Ριγγολέτο. Που ως γνωστός κοπρολάγνος, αν κάτι λατρεύει να κάνει το βράδυ, είναι να κάθεται ωραία και αναπαυτικά πάνω στις καβαλίνες του. Μπορεί να τον πλένεις 2 μέρες στην σειρά και να του βάζεις καινούργιο ροκανίδι. Δεν έχει σημασία. Το βράδυ θα χέσει και θα κάτσει πάνω τους, επειδή μπορεί! 
Φυσικά το πρωί πριν έρθει το φορτηγό, ξαναμπανιαρίστηκε. Και συγκριτικά με άλλες φορές, ήταν πολύ πιο άσπρος. Πεντακάθαρος ήταν, αν εξαιρέσουμε μια απόχρωση στο ένα του καπούλι, που όμως ούτε με βούρτσα, ούτε με νερό και σαπούνι έφευγε. Μόνο με κούρεμα. Ε λέμε ντάξει δεν πειράζει, το ζώο είναι καθαρό, αν περάσεις κανείς το χέρι του από το τρίχωμα, απλώς θα μείνει με λίγες άσπρες τρίχες, λόγω εποχής, αλλά δεν θα βρει βρωμιά. 

Δημήτρης με τραυματισμένο ώμο και Ρίγγο.
Στο δεξί καπούλι φαίνεται το πόσο βρώμικο (?!) ήταν το αλογάκι μας
Όσο για τον εξοπλισμό του? 
Πεντακάθαρη στομίδα, καινούργια ηνία, καθαρός χαλινός, καθαρή σέλα, καινούργιο καθαρό υπόσαγμα, καινούργιες γκέτες ΚΑΙ ασορτί σκουφάκι με το υπόσαγμα.
Την προηγούμενη φορά στην λισάνς, όλα τα άλογα ήταν "στολισμένα" με την Άρτα και τα Γιάννενα. Τι στρασάκια, τι γκλίτερ, τι ασορτί λαστιχάκια στα κοτσιδάκια με κορδέλα στην ουρά και το υπόσαγμα. Ε είπα κι εγώ, να τον στολίζαμε λίγο τον καλό μας, να του φοράγαμε έτσι για την ομορφιά ένα σκουφάκι. Γιατί κατα τ'άλλα, δεν το έχει ανάγκη. Ελικόπτερο προσγειώθηκε δίπλα μας τις προάλλες, και δεν ψάρωσε μια.

Φτάνουμε λοιπόν στις εγκαταστάσεις του ΕΙΟ, όπου και θα γίνονταν οι εξετάσεις. 
Μέχρι και που φύγαμε από εκεί, είχα την διαρκή αίσθηση πως δεν εξετάζονταν μόνο τα παιδιά.
Η προπονήτρια, καθότι δεν είναι γνωστό όνομα στην πιάτσα, εισέπραττε ποικιλοτρόπως την αμφισβήτηση και ειρωνεία από άλλους προπονητές, ελαφρώς ίσως από κάποιον εξεταστή - ακόμα και από τον τύπο με το περίπτερο ιππικών ειδών. Όχι οτι την ένοιαζε κιόλας, άλλη σκασίλα δεν είχε, αλλά μου χτύπαγε άσχημα το υφάκι.
Και αφού η προπονήτρια πέρασε από κόσκινο και οι αθλητές επίσης (είναι που ακούνε Μοντέρνο Πένταθλο και κάτι παθαίνουν - ιδιαίτερα όταν δεν βλέπουν τους γνωστούς τους προπονητές), σειρά είχε το άλογο. 
Να πω εδώ, πως το απαράδεκτο φαινόμενο, να κάθονται αθλητές και να κουτσομπολεύουν τους πάντες και να σχολιάζουν τα πάντα, είναι ένα κουσούρι που έχει αφήσει η προηγούμενη γενιά προπονητών.
Καθόταν πριν μερικά χρόνια που λέτε ο Χ προπονητής και σχολίαζε ο,τι λάθος έβλεπε να κάνουν οι άλλοι, στους αθλητές του. Κι αυτοί με την σειρά τους, μάθαιναν πως είναι απολύτως οκ να σχολιάζεις καταστάσεις και πράγματα, ακόμα και αν αγνοείς την ιστορία τους. Επειδή μόνο έτσι μπορείς να δείξεις οτι "ξέρεις". Ακόμα κι αν αυτοί δεν θα μπορούσαν να χειριστούν μια αντίστοιχη περίπτωση. Αλλά ο σχολιασμός και η απαξίωση, πήγαινε σύννεφο. 
Μέχρι που έπεσε σύρμα από την ΕΟΙ και την FEI μέσω των προπονητικών σεμιναρίων, οτι παίδες, δεν είναι ηθική συμπεριφορά αυτή και μαζευτείτε. Αλλά η ζημιά είχε γίνει και θα συνεχίζεται για όσο υπάρχουν ανασφαλείς προπονητές που μόνο μειώνοντας άλλους νοιώθουν οτι αξίζουν. 

Και να έχουν κάτσει πίσω μας μια παρέα "έμπειρων" - ξέρετε, απ'αυτούς που κυκλοφορούν παντού με κυλοτίνα/κάλτσα ψηλή για να δείξουν πόσο έτοιμοι να καβαλήσουν ή μόλις κατέβηκαν από το άλογο τύποι είναι. Και μπουρ μπουρ μπουρ συνέχεια, γιατί ο Ριγγολέτο να φοράει σκουφάκι και γιατί να είναι έξω η γλώσσα του. Μα μας είχαν πρήξει λέμε! Και το βλέπαν οτι είναι δικό μας το άλογο, μιας και τραβάγαμε βίντεο και φωνάζαμε ή χειροκροτούσαμε.
Ρε μάνα μου, θα τ'αγοράσεις το άλογο και σε ενδιαφέρει τόσο? Αν ναι, να κάτσω να στα πω ΟΛΑ! Αν όχι, γιατί δεν κοιτάς την δική σου δουλειά, αλλά κοιτάς άλλων?

Και επίσης, εισπράξαμε και το σχολιάκι για την απόχρωση στο ένα καπούλι.
Οτι, ναι βρε παιδιά, αλλά γιατί δεν το καθαρίσατε και είναι βρώμικο το αλογάκι?
Εκεί δεν κρατήθηκα. Ρώτησα κι εγώ με την σειρά μου - με κάθε πρόθεση να μάθω, πώς θα καθάριζαν αυτοί ένα άσπρο άλογο που τα βράδια του αρέσει να κάθεται κάτω, και του αρέσει ιδιαίτερα να κάθεται στις καβαλίνες του, δεν πα να είναι καθαρό το υπόλοιπο μποξ. Γιατί, πρόσθεσα, θα τους ήμουν ευγνώμων αν μπορούσαν να μου πουν μια συμβουλή, ώστε να μην ζούμε κάθε φορά αυτό το δράμα, με τα αλλεπάλληλα μπάνια και σαπούνια.
Και τι απάντηση πήρα? Οτι ναι, είναι δύσκολο να κρατήσεις λευκό ένα άσπρο ή γκρι άλογο και έτσι είναι αυτά.
Ναι, χαίρω πολύ. 
Τι σημαίνει αυτό? Πως δεν δίστασαν να κοροϊδέψουν μια κατάσταση που αν τους τύχαινε στους ίδιους, δεν θα την είχαν αντιμετωπίσει διαφορετικά. Απλά ΕΤΥΧΕ να μην έχουν αυτό το πρόβλημα. 
Ωραιότατα...

Παύλος: ιππεύει συνολικά 60 ημέρες: σπαστά 6 μήνες, σπουδάζει Πάτρα.
Και πάλι, στο δεξί καπούλι μπορείτε να δείτε πόσο βρώμικο ήταν το αλογάκι μας...
Όσο για τον εξεταστή στα εμπόδια, που δεν τον γνωρίζω, έχω την εξής απορία. Πέρναγε παιδάκια που στην διαδρομή έπεφταν. Ή που δεν μπορούσαν να την ολοκληρώσουν. Και τον δικό μας πιτσιρίκο, που έκανε όλη την διαδρομή κανονικά, και στο τελευταίο εμπόδιο το άλογο απλά δεν πήγαινε, κλώτσαγε, έφευγε και γενικά δυστροπούσε, αποφάσισε να τον βγάλει έξω και να τον επανεξετάσει. Ο δε πιτσιρικάς, ό,τι κι αν έκανε το άλογο, ούτε την ισορροπία του έχανε, ούτε το κουράγιο του, παρά το άγχος. Και όταν στην επανεξέταση ο μικρός, εκτός από χέρι και πόδι, έβαλε και μια φωνή στο άλογο, στην ευθεία του επίφοβου εμποδίου και τελικά το πέρασε, τα μόνα σχόλια ήταν "γιατί φώναξε" και οτι "θέλει δουλειά".
Λες και τα άλλα παιδιά δεν θέλανε. Λες και στα εμπόδια δεν ακούγονται φωνές συχνά πυκνά...

Νίκος με Ρίγγο.
Όχι, δεν έχει περάσει την γλώσσα πάνω από την στομίδα. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να κρεμάει η γλώσσα του αλόγου, αλλά ειλικρινά, γιατί να πρέπει να "απολογούμαστε" στον καθένα?

Δεν ξέρω. Ίσως φταίει πως είμαστε απομονωμένοι στο Γουδί, και ασχολούμαστε περισσότερο με την ουσία παρά με το πώς φαίνεται κάτι. Ίσως φταίει που οι δήθεν δεν στεριώνουν σε εμάς. Πάντως όλο αυτό το κατιναριό, το είχα ξεσυνηθίσει. 
Δεν πρόκειται να σχολιάσω άλλα αρνητικά που είδα, γιατί δεν έχει νόημα. Αλλά σε κάθε λισάνς, εντυπωσιάζομαι από το πώς ψάχνονται όλοι να δικάσουν τους άλλους. 
Πας για να εξεταστεί ένα παιδί, και σε σκανάρουν. Τι να πω...