Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Η τέχνη του πέφτειν

Τελικά, με 5 ψήφους μέσα σε 2 ημέρες, χωρίς την ελπίδα για μια ανατροπή μέσα στις επόμενες 4 μέρες (θα μπουν άλλοι 6 για να ψηφίσουν μόνο υπέρ της στομίδας? ΔΝΤ...) ΚΑΙ με μια πρόσφατη πτώση που εκτέλεσα και εφάρμοσα την τεχνική, επαληθεύοντας τα αποτελέσματά της, αποφάσισα να γράψω πρώτα για το πώς πέφτουμε, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μειώσουμε τις πιθανότητες άσχημου τραυματισμού.

Βήμα 1 - Απόφαση
Για αρχή, πρέπει να πάρεις απόφαση οτι θα πέσεις. Ιππασία κάνεις, μέσα στο πρόγραμμα είναι αυτά. Εδώ πέφτεις από ποδήλατο, δεν θα πέσεις από ένα ζώο πεντακοσίων κιλών που μπορεί να τρομάξει, να παραπατήσει ή απλά, να μην κόψει ταχύτητα όταν θες εσύ? Άπαξ και πάρεις απόφαση οτι θα πέσεις, έχεις περάσει το στάδιο της άρνησης "δεν θέλω να πέσω και δεν θα πέσω" και πας στο στάδιο της αντιμετώπισης.

Βήμα 2 - Οραματισμός
Αν είσαι ιδιαίτερα επιρρεπής σε έναν τύπο πτώσης, τότε θα βοηθούσε κάποια στιγμή εκτός σέλας, να σκεφτείς τι προκαλεί την αντίδραση του αλόγου που σε ρίχνει, τι κάνεις συνήθως και τι θα ήταν το θεωρητικά σωστό να κάνεις. Αγγλιστί, το visualization. 

Βήμα 3 - Βρες τον τύπο σου
Δεν είμαι ειδικός στις πτώσεις, μπορώ όμως να χωρίσω σε κατηγορίες μερικές πτώσεις που είναι οι πιο κοινές κατά την δική μου γνώμη. Αναλύω λοιπόν τους τύπους:

(1) Μπροστά
Αποφάσισε το αξιαγάπητο αλογάκι σου οτι "κάτι" (και αυτό το κάτι είναι από ελικόπτερο μέχρι χαρτοπετσέτα) είναι εξαιρετικά τρομακτικό και γι'αυτό πρέπει να αρχίσει να χοροπηδοκλωτσάει, τρέχοντας δεξιά αριστερά, με εσένα ή χωρίς.
Για αρχή, σίγουρα θα βοηθούσε αν μπορούσες να ανασυγκροτήσεις την ψυχραιμία του, επιβάλλοντας ίσως έναν μικρό κύκλο, ίσα που να κόψει αυτό το κάργα ευθεία και όπου βρεθούμε. Αν αρχίσει την επιτόπια κλωτσοπατινάδα, τότε κρατώντας κοντό ηνίο, βάλε του αρκετό πόδι ώστε να βγει μπροστά. Όπως πολλές φορές έχουμε ακούσει δηλαδή, να μετατρέψεις την κίνηση προς τα επάνω, σε κίνηση προς τα εμπρός.
Σε περίπτωση όμως που δεν προλάβεις να αντιδράσεις και νοιώσεις οτι φεύγεις από την σέλα, παρά τα καλά σφιγμένα πόδια σου, δοκίμασε τα εξής: 1. Σφίξε τα πόδια κι άλλο, όλο και κάπου πάνω του μπορείς να γραπωθείς. 2. Πίστεψε οτι δεν θα πέσεις. Το πιο πιθανό είναι πως θα πέσεις, τουλάχιστον όμως θα έχεις δώσει την μάχη σου να κρατηθείς και δεν θα αφεθείς. 3. Αν το ροντέο του αλόγου σου σε στέλνει "μπροστά", προσπάθησε να φρενάρεις όσο μπορείς στον λαιμό του. Αγκάλιασέ τον. 5. Αν συνεχίσει να κλωτσάει και κάποια στιγμή καταφέρει να σε στείλει για "ιπποκαθάψια", ΜΗΝ αφήσεις τα ηνία. Πέφτοντας μπροστά, κρατώντας τα ηνία, κόβεις ουσιαστικά την φόρα που έχει το σώμα σου πέφτοντας. Επιπλέον, δεν απλώνεις χέρια δεξιά αριστερά για να κόψεις την πτώση σου - πράγμα που συνήθως προκαλεί σπασίματα σε χέρια και ώμους και ταυτόχρονα, όσο είσαι στον αέρα, έχοντας τα χέρια σου ένα σχετικά "σταθερό" σημείο, αναγκάζουν το σώμα σου να περιστραφεί, προκαλώντας έτσι μια προσγείωση με τα πόδια και όχι με τα πλευρά, τον ώμο ή τα χέρια. Το καλύτερο? 6. Αν όσο μείνεις κάτω κρατήσεις τα ηνία για μέχρι και 5 δευτερόλεπτα, πιθανόν να σταματήσει το άλογο και να μην χρειαστεί να το κυνηγάς μετά με λιχουδιές.
Το παραπάνω το δοκίμασα ξανά μόλις χθες και μπορώ να σας πω οτι έχει 100% επιτυχία για μια ανώδυνη πτώση. Σήμερα είμαι απλώς λίγο πιασμένη.

(2) Στο πλάι
Μπορεί να έχεις μια άσχημη μέρα - από πλευρά ισορροπίας. Ή απλά, μπορεί το αξιολάτρευτο αλογάκι σου να θέλησε να σε ξεφορτωθεί σε έναν θάμνο, κάνοντας την γνωστή και κομψή κίνηση φρένο-γύρισμα σώματος στο πλάι-χαμηλά το κεφάλι. Ή πάλι, αποφάσισε να τρέξει μια γάτα και ο δικός σου τα είδε όλα: επιτόπου μεταβολή και τρέξιμο, για άλλη μια φορά με ή χωρίς εσένα.
Και κάπως έτσι γίνονται οι πτώσεις στο πλάι ή αλλιώς "έχασα τον ίππο κάτω από τα πόδια μου". Τρόποι αντιμετώπισης?
Αν απλώς έχεις φύγει εκτός σέλας, θυμήσου: αν και έχεις αποδεχτεί την πιθανότητα μιας πτώσης, είσαι αποφασισμένος να μην πέσεις. 1. Οπότε,  γραπώσου με τα πόδια όσο μπορείς, 2. πάτα τον αναβολέα σου για να σπρώξεις το σώμα σου πάνω στην σέλα. Τι? Δεν μπορείς? Γλιστράς? Νιώθεις το σώμα σου να πέφτει στο πλάι? 3. Αγκάλιασε τον λαιμό του. Καλύτερα να πέσεις στο ύψος του μπροστινού του ποδιού, παρά στο ύψος της κοιλιάς του. Αν όντως το δεις οτι είσαι για να πέφτεις, προσπάθησε να "πέσουν" πρώτα τα πόδια, για τους λόγους που έχουν ήδη αναφερθεί. 4. Όπως είσαι γραπωμένος, άσε πρώτα τα πόδια σου να κρεμάσουν, αλλά κράτα ηνία και λαιμό αλόγου σφιχτά. 5. Μόλις νοιώσεις το κεφάλι σου πάνω και τα πόδια σου αρκετά πιο κάτω, άσε τον λαιμό αλλά προσπάθησε να κρατήσεις τα ηνία. Θεωρητικά, αυτό που θα πρέπει να πετύχεις είναι μια περιστροφή του αλόγου γύρω από εσένα, με το κεφάλι του προς τα εσένα. Έτσι θα γλιτώσεις από τυχόν κλωτσιές στον αέρα και τυχόν πάτημα - αν και τα άλογα αποφεύγουν να πατάνε, μπορεί να το κάνουν κατα λάθος. 6. Και πάλι, δοκίμασε να κρατήσεις μέχρι και 5 δευτερόλεπτα το άλογο, μπας και αποφύγεις το κυνηγητό. Δεν επιμένω περισσότερο στο να κρατηθεί, γιατί αν όντως είναι τρομαγμένο, μπορεί να πανικοβληθεί και να αρχίσει να σε σέρνει.



(3) Πίσω
Αν και πολλές φορές οι αρχάριοι είναι αυτοί που νοιώθουν οτι θα πέσουν πίσω, την γλιτώνουν, τραβολογώντας το στόμα του αλόγου με τα ηνία και συνήθως πέφτουν στο πλάι. Αυτοί που πέφτουν πίσω, είναι αυτοί που το άλογό τους κάνει ανορθώσεις.
Η ανόρθωση είναι μια από τις πιο κακές και επικίνδυνες συνήθειες των αλόγων - αν και δυστυχώς, πολλοί καλλιεργούν την συμπεριφορά αυτή για φιγούρα.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις πριν αρχίσει το άλογο την ανόρθωση, είναι να μην το αφήσεις να ευθυγραμμίσει το σώμα του. Αν θέλει να σηκωθεί, θα το κάνει, αλλά θα δυσκολευτεί λίγο περισσότερο αν έχεις σκύψει μπροστά  και έχεις ανοίξει το ένα σου χέρι προς μια κατεύθυνση, πχ αριστερά, και του στρίψεις αριστερά τον λαιμό, του χαλάς λίγο την ισορροπία και τις πιθανότητες να σηκωθεί "λαμπάδα".
Αν όμως δεν προλάβεις να κάνεις τίποτα και σηκωθεί στα δύο, κάνοντας κάθε άλογο του Μεντράνο να ντραπεί, προσπάθησε να γύρεις το σώμα σου μπροστά και να αγκαλιάσεις τον λαιμό του, κρατώντας τα πόδια σου παράλληλα με το έποχο και όχι με το έδαφος. Έτσι, ούτε θα τον τραβήξεις προς τα πίσω, ούτε το σώμα σου θα γλιστρήσει από την βαρύτητα.
Αν δεν τα καταφέρεις, θα νοιώσεις τα πόδια σου να σε τραβάνε  προς τα κάτω, σε μια προσγείωση στα "πίσω" του αλόγου. Πολύ πιθανό, αν δεν έχεις βγάλει ήδη ή δεν σου έχουν φύγει οι αναβολείς, να προσγειωθείς με τους αναβολείς στα πόδια σου. Αν γίνει αυτό, όλα καλά. Πήγαινε στάσου πλάι του, να σε βλέπει, στο ύψος της σέλας, αλλά όχι μπροστά του. Μην φάμε και καμιά αδέσποτη ρε παιδί μου. Πιάσε ηνία, κάλμαρε τον φίλο, και ανέβα.
Αν τα πράγματα πάνε κατά διαόλου όμως, και όχι μόνο σηκωθεί λαμπάδα, αλλά εσύ δεν προλάβεις να σκύψεις μπροστά και έτσι αναγκαστείς να κρατηθείς από τα ηνία, τραβώντας και ρίχνοντας και τους δυο σας πίσω, τότε να ξέρεις πως το μενού έχει πόνο.
Όσο προλαβαίνεις, βγάλε πόδια από αναβολείς και αν το άλογο αρχίσει να πέφτει, προσπάθησε με κάθε τρόπο να το ρίξεις στο πλάι, ανοίγοντας με το χέρι σου το ηνίο στο πλάι, αντί για ευθεία πάνω σου.
Ευτυχώς για μένα, δεν έχω πολλές εμπειρίες από τέτοια πεσίματα, οπότε δεν μπορώ να πω περισσότερες λεπτομέρειες - δεν το έχω "σπουδάσει" ιδιαίτερα.

(4) Εμπόδια
Είτε πάνω στο εμπόδιο (από άρνηση/ υπεκφυγή), είτε μετά το εμπόδιο (από άτσαλο άλμα, ή αδυναμία να κρατηθείς) η πτώση σου το πιο πιθανό είναι να γίνει προς τα εμπρός.
Οπότε, ακολούθησε τις οδηγίες... πτήσης του πρώτου τύπου και θα είσαι μια χαρά!

Αν θες, ρίξε μια ματιά και στους pro, να δεις που κι αυτοί, έτσι πέφτουν:




Όπως είπα και στην αρχή, δεν είμαι ειδικός σε κάτι. Απλά έχω πέσει τόσες φορές - εκ των οποίων οι 2 μου είχαν προκαλέσει και ελαφριά διάσειση, όπου αναγκάστηκα να βγάλω "κανόνα" του πώς να πέφτω χωρίς να χτυπάω. 
Αυτό είναι όλο κι όλο που γράφω και σας προτείνω, τίποτα παραπάνω. Αλλά ελπίζω αν το δοκιμάσει ποτέ κανείς, να γλιτώσει από χτύπημα :)

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Ψηφοφορία: Η τέχνη του πέφτειν ή Στόμα και Στομίδες?

Από καιρό είναι 2 ποστ που θέλω να γράψω, αλλά όποτε αρχίζω το ένα, σκέφτομαι το άλλο... Κλασσικό Διδύμι όπως θα έλεγε μια φίλη μου ^_^

Το πρώτο, "Η τέχνη του πέφτειν", το είχα κατά νου, βλέποντας οτι γενικά, το να πέφτεις από το άλογο μπορεί να γίνει λίγο πιο τεχνικά (αν το προσπαθήσουμε) και με αυτό τον τρόπο, αποφεύγουμε (όσο γίνεται) χοντρούς τραυματισμούς.

Το δεύτερο, "Στόμα και Στομίδες", σκέφτηκα να το αρχίσω, όταν έβλεπα σε σελίδα του ΦΒ όπου πωλούνται άλογα μια ασύλληπτη κακοποίηση αλόγων, με κοινή σταθερά την χρήση λάθος στομίδας, για λάθος λόγους. Δράμα λέμε! 

Οπότε, είπα να δω αν ενδιαφέρει και καναν άλλον το ένα ή το άλλο θέμα. Και τα 2 θα γράψω, απλά μπας και αποφασίσω με ποια σειρά.

Όποιος θέλει, πάει εδώ δεξιά που έχει την ψηφοφορία και πατάει την επιλογή του :)

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Θέση εργασίας στον Πύργο των Γουίνσδορ: μια ευκαιρία να γίνει κανείς βασιλικός ιπποκόμος!

Ελεύθερη μετάφραση και μεταφορά, από άρθρο της Express UK:

Θα σου άρεσε να ζούσες στον Πύργο των Γουίνσδορ στην Αγγλία, να ιππεύεις τα άλογα της Βασίλισσας και να πληρώνεσαι γι'αυτό?

Η Βασίλισσα, ιππεύοντας στα 77α της γενέθλια με τον ιπποκόμο της, στο Γουίνσδορ

ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ!

Το Ανάκτορο ανακοίνωσε οτι άνοιξε θέση εργασίας και ψάχνουν για ιπποκόμο - σταβλίτη στον Πύργο, με πλήρη απασχόληση (48 ώρες/ εβδομάδα).
Αν και ο μισθός θα είναι κάτι λιγότερο από 20.000 λίρες τον χρόνο, ο κάτοχος της θέσης θα μένει στον Πύργο.

Σύμφωνα με την αγγελία, ο υποψήφιος ιπποκόμος - σταβλίτης θα είναι υπεύθυνος για

Την διαχείριση του στάβλου σε συμφωνία με τις οδηγίες του Stud Groom (αρχι-ιπποκόμος)
Την καθημερινή άσκηση των αλόγων και των πόνυ
Την υποστήριξη της εκπαίδευσης αλόγων και πόνυ
Τον καθαρισμό της ιπποσαγής και τέλος
Τον καθαρισμό των στάβλων και των εγκαταστάσεων
Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζει την ετικέτα και πώς να υποκλίνεται, καθότι είναι αναμενόμενες οι συχνές επισκέψεις την Βασίλισσας.

Το προφίλ του υποψήφιου:
Ικανός και έμπειρος αναβάτης χωρίς ανασφάλειες
Ικανός να επικοινωνεί με σαφήνεια και αποτελεσματικότητα
Ικανός να δουλεύει μέσα σε ομάδα και να συντονίζεται
Γνώστης της διαχείρισης στάβλου
(ιδανικά) Κάτοχος αναγνωρισμένου ιππικού πτυχίου, όπως BHS, BDS, NVQ, Equine Diploma ή ισότιμο).

Για όσους ενδιαφέρονται, έστω και να ρίξουν μια ματιά, η αίτηση υποβολής βρίσκεται ΕΔΩ και η προθεσμία υποβολών λήγει στις 2 Μαΐου 2014.

Η νέα σας κατοικία...




Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Ανοιξιάτικα παιχνίδια

Η Άνοιξη έχει μπει επισήμως. Και στις προπονήσεις, υπάρχει μια διάθεση να το πω... ανεβασμένη. Αλλά ταυτόχρονα, μας τρώει κι ο πισινός μας για καμιά χαζομάρα, για κανένα αστείο, γενικά μας έχει πιάσει μια χαλαρότητα και μια... ευδαιμονία.
Και μέσα σ'αυτή την χαλαρή και καλή διάθεση, η Μαρίνα αντί να μας λιώσει στην επίπεδη ή στα εμπόδια, μας έβαλε να "παίξουμε".

Σαν άσκηση γύμναζε τα άλογα χωρίς να τα κουράζει. Περνάγαμε 3 καβαλέτι σηκωμένα διαγώνια σε τροτ. Ο στόχος ήταν να τα περάσουν σε τροτ σηκώνοντας πιο ψηλά τα πόδια τους, αντί να τα πηδήξουν. 
Ο Λαστ και ο Ρίγγο, σαν έμπειροι, την κάναν σωστά. Ο Νέρο και ο Γκέηζερ, σαν λουφαδόροι, απλά πήδηξαν. 

Η επόμενη άσκηση ήταν να περαστούν, σηκωμένα πλέον τα καβαλέτι, με χαλαρό καντεράκι, ελεγχόμενα. 
Όλα καλά.

Τέλος, έπρεπε να περαστούν με χαλαρό καντεράκι, αλλά με το ένα χέρι. Έτσι, για την πλάκα μας και για να παίξουμε λίγο.