Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ιππικές ταινίες - μέρος 2: Ταινίες ιπποδρόμου

Μετά τις ταινίες με θέμα την κλασσική ιππασία, άλλο αγαπημένο θέμα ταινιών είναι αυτές γύρω από ιστορίες ιπποδρομιακών αλόγων που έχουν γράψει ιστορία.
Οι περισσότερες ταινίες είναι βασισμένες σε πραγματικές ιστορίες και αν ενδιαφέρεται κανείς, μπορεί να ψάξει τις ιστορίες των αλόγων στο ίντερνετ ή ακόμα και σε βιντεάκια στο youtube.
Δυστυχώς δεν έχω δει πολλές ταινίες με θέμα τον ιππόδρομο, κι έτσι η λίστα μου είναι αρκετά μιρκότερη της προηγούμενης.

Ένας πρώην τζόκεϋ βοηθάει ένα κορίτσι να προετοιμάσει ένα άγριο αλλά πολλά υποσχόμενο άλογο για να συμμετάσχει στους Εθνικούς Αγώνες της Αγγλίας. 
Fun facts:
1. Είναι το πρίκουελ του International Velvet
2. Παίζει η Ελίζαμπεθ Τέυλορ




Ο προπονητής αλόγων Σων Ο'Χάρα και η ανιψιά του, Μάργκαρετ πηγαίνουν στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τον χαμό του αδελφού της Μάργκαρετ. Δουλεύοντας με Θόρομπρεντ, ο Σων ανακαλύπτει κάποια στιγμή τον Seabiscuit και προσπαθεί να πείσει τον ιδιοκτήτη του οτι αυτό το μικρόσωμο αλογάκι με τα χοντρά γόνατα, έχει προοπτικές να γίνει φαβορί στον ιππόδρομο. Παράλληλα, η ανιψιά του, Μάργκαρετ αρχίζει έναν δεσμό με τον τζόκεϋ του Seabiscuit, τον Τεντ Νόουλς, αλλά την στοιχειώνει ακόμα το φάντασμα του θανάτου του αδελφού της.
Ενδιαφέροντα σημεία: 
1. Στην ταινία παίζουν σκηνές από πραγματικές κούρσες του Seabiscuit.
2. Το άλογο που παίζει τον Seabiscuit είναι ξάδελφος του αληθινού.
3. Το άλογο που παίζει στα κοντινά πλάνα τον Seabiscuit είναι ο γιος του, ο Sea Sovereign.
4. Fun fact: Παίζει η Σίρλεϊ Τεμπλ.


Η ιστορία του αλόγου της παραπάνω ταινίας. Η ιστορία ενός αλόγου που ήταν πολύ μικρόσωμο για τον ιππόδρομο, με αναβάτη πολύ μεγάλο γι'αυτό, με προπονητή έναν καουμπόυ και ιδιοκτήτη έναν πωλητή αυτοκινήτων. Η ιστορία ενός αλόγου, που σε συνεργασία με όλους τους παραπάνω, πήγε κόντρα στις πιθανότητες και έγινε διάσημο, κερδίζοντας συγκλονιστικές κούρσες.
Fun facts:
1. Ο Seabiscuit και ο τελικός του "αντίπαλος" είχαν ίδιο ύψος - παρά τις περιγραφές οτι ο War Admiral ήταν ένα μεγαλόσωμο άλογο.
2. Τον War Admiral παίζει ένας απόγονός του, ο Verboom
3. Ο Seabiscuit και ο War Admiral είχαν συγγένεια: Ο πρόγονος του Seabiscuit, ονόματι Hard Tack, ήταν απόγονος του Man O' War, του ιδίου αλόγου που απόγονος ήταν ο War Admiral.
4. Τον τζόκεϋ παίζει ο Σπάιντερμαν !!!


Η ιστορία του διάσημου Αυστραλέζικου ιπποδρομιακού αλόγου που έγινε πρωταθλητής, με την βοήθεια ενός σταβλίτη.
Fun facts: 
1. Το άλογο πέθανε μυστηριωδώς και πολλοί ισχυρίζονται οτι "δολοφονήθηκε" για χάρη του τζόγου και των στοιχημάτων.
2. Ο αναβάτης του, Billy Eliot, συντετριμμένος από τον ξαφνικό και απρόσμενο θάνατο του Phar Lap, δώρισε την σέλα του ως δείγμα φιλίας στον Woolf.
3. Ο Woolf έγινε ο αναβάτης του Seabiscuit και μαζί κατέκτησαν πολλές νίκες. Η σέλα αυτή ήταν το γούρι του και την χρησιμοποιούσε μέχρι τον θάνατό του. Τραγική ειρωνεία: η μοναδική φορά που δεν την χρησιμοποίηση, ήταν στην κούρσα που σκοτώθηκε από πτώση.

Secretariat (2010)
Μια μητέρα-σύζυγος-νοικοκυρά κληρονομεί στάβλους ιπποδρομιακών αλόγων από τον πατέρα της, μαζί με τις υποχρεώσεις του, χωρίς να έχει οποιαδήποτε γνώση γύρω από τον ιππόδρομο. Παρ'όλα αυτά, καταφέρνει με σωστούς συνεργάτες και εκπαιδευτές, να βγάλει τον ίππο της Secretariat πρωταθλητή.
Fun facts: 
1. Τον χρόνο του Secretariat στο Κεντάκι (1:59 2/5) δεν τον έχουν ξεπεράσει μέχρι και σήμερα.
2. Η κούρσα στο Preakness δεν είναι αναπαράσταση, βλέπουμε τον αληθινό αγώνα.


Η πραγματική ιστορία ενός πρωταθλητή ιπποδρομιακού, που απήχθη από μια ομάδα του IRA, για λύτρα 5.000.000 λιρών. Όταν η Κυβέρνηση, φοβούμενη οτι πληρώνοντας τα λύτρα θα έδινε χρήματα στον IRA αγορά όπλων, η ομάδα αποφασίζει να σκοτώσει το άλογο και να στείλει το κεφάλι του σε εφημερίδα. Δεν υπολόγισαν όμως ένα άτομο της ομάδας, που είχε άλλα σχέδια στο μυαλό του...



Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες ταινίες, απλά αυτή τη στιγμή είτε δεν μου έρχονται στο μυαλό, είτε δεν τις ξέρω. Αν στο μέλλον μάθω άλλες, ή έχετε να προτείνετε κάποια, ευχαρίστως να προστεθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου