Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Απολογισμός...

Μιάς και πέρασε ο Αύγουστος (χρόνια πολλά σε Αλέξανδρους και Αλεξάνδρες) είπα να κάνω έναν απολογισμό και επανεκτίμηση της κατάστασης.

Ως τώρα, έχω καταφέρει να φέρω τον Μαυρούλη κάπως στα ίσια του. Πλέον κουτσαίνει ελαφρώς μόνο στο τροχάδην, και αυτό μέχρι να ζεσταθεί. Στις ασκήσεις του, με μικρές εξαιρέσεις δεν χαζεύει ούτε κάνει παιχνίδια και ροντέο και τροχάζει και καλπάζει σε ευθείες.
Στο ξεκίνημα, η "ευθεία" ήταν ένα άπιαστο όνειρο... Ακόμα ζορίζεται λίγο, αλλά όχι οτι δεν το καταφέρνουμε καθόλου.

Αντίθετα απ'ότι φοβόμουν, μιας και δεν κουτσαίνει σε βάδην, τροτ και καλπασμό όταν ζεσταθεί, μπορούμε να περνάμε βαλβίδες τροχαστικές και καλπαστικές, χωρίς τις επόμενες μέρες να δείχνει κάποια ενόχληση.
Στη διατροφή του πλέον τρώει 2 κιλά καρπό αντί για 1 κιλό που έτρωγε μέχρι πρότεινος, που δεν δούλευε, και μέρα με την μέρα, παίρνει τα πάνω του.

Μιας και φαίνεται πως ήμουν πολύ απαισιόδοξη, είπα να κάνω μια μετατροπή του χρονοδιαγράμματος της εκπαίδευσής του, ώστε να έχει περισσότερο ενδιαφέρον και για τον ίδιο η ίππευση.
Οι φάσεις 1 και 2 έχουν εκπληρωθεί μέσα στον Αύγουστο, φάσεις που αποτελούνταν από βασική εκγύμναση του αλόγου, ώστε να αποκτήσει πάλι ένα σύστημα μυών που να τον στηρίζουν στις ασκήσεις.

Φάση 3:
Για τον Σεπτέμβριο, σκοπεύω να επικεντρωθούμε στις απλές ασκήσεις της ιππικής δεξιοτεχνίας, όπως πχ διαγώνιος αλλαγή, κύκλοι, τροτ σε καλπασμό και καλπασμό σε τροτ, τετράγωνο αλτ, αλλά και σε υπερπήδηση χαμηλών εμποδίων, κάτω του 1μ, συμπεριλαμβανομένου απλών, διπλών και όξερ.
Φάση 4.
Αναλόγως της προόδου στην φάση 3, είτε από τα μέσα Σεπτεμβρίου είτε από αρχές Οκτωβρίου, θα δοκιμάσουμε να συνδυάζουμε τις ασκήσεις της ιππικής δεξιοτεχνίας, ώστε να βγάζει το τεστ της Α3, και στα εμπόδια, παραμένοντας κάτω του 1μ, να τα πηδάμε και αυτά σε διαδρομή.

Φάση 5.
Εφ'όσον μπορούμε να βγάζουμε σωστά την Α3, θα δοκιμάσουμε να τρέξουμε σε έναν αγώνα ανάπτυξης.
Επίσης, τον Νοέμβριο θα ανεβάσουμε τα εμπόδια στο 1μ και θα δοκιμάσουμε να πηδήξουμε διαδρομές στο μέτρο, με απώτερο σκοπό μέχρι τον Δεκέμβριο να μπορεί να τρέξει έναν αγώνα.

Σκοπός για μένα εξακολουθεί να είναι το να επαναφέρω τον Νέρο στο αρχικό του επίπεδο ίππευσης, πριν αρχίσει να κουτσαίνει. Γιατί το θέμα δεν είναι να πηδήξει το μέτρο, μιας και σαν άλογο, πηδούσε διαδρομές του 1.20, αλλά όταν πηδάει, τις επόμενες μέρες να μην έχει πρόβλημα στα πόδια.

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Χαλαρό καλοκαιράκι...

Ο Αύγουστος, αν και ζεστός μήνας, πέρασε ευχάριστα στους σταύλους... Με χαλαρή ίππευση μέρα παρα μέρα, χουζούρικο μασούλημα δέντρων στο πάντοκ, παιχνίδια με τους ομόσταυλους φίλους, μπανάκια με το λάστιχο και καροτάκια, ο Μαυρούλης άρχισε να στρώνει κάπως τον βηματισμό του.



Φυσικά απ'όταν άρχισε να παίρνει τα πάνω του, θυμήθηκε τις παλιές του δόξες και δεν παρέλειπε να "χορεύει"... μπαλέτο κάθε φορά που θεωρούσε πως αντί για άσκηση, θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο. Πχ, να πειράζει τα άλλα άλογα. Ή απλά να σηκώνεται όρθιος αντί να περνάει τις βαλβίδες. Ή, ακόμα καλύτερα, τις τροχαστικές βαλβίδες, να τις περνάει με μικρά κατσικίσια πηδηματάκια. Ξέρετε...αυτά που και τα 4 πόδια είναι ταυτόχρονα στον αέρα. Γιατί? Επειδή έτσι... για να μην βαριόμαστε :Ρ


Μερικές φωτογραφίες λοιπόν από τα γειτονικά μουσούδια ...

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

σαν να μου έδωσε καροτάκι...

Ξέρετε τώρα, όταν το αλογάκι μας κάνει κάτι σωστά, το ανταμοίβουμε. Με ένα χαδάκι, λίγη ζάχρη ή κανένα καροτάκι ίσως. Έτσι ξέρει πως είμαι ευχαριστημένοι μαζί του. Σήμερα λοιπόν ένοιωσα σαν να μου έδωσε εμένα ο Μαυρούλης το πρώτο μου καροτάκι.
Στην προπόνηση, συνήθως έκανε ροντέο όταν τον έβγαζα μόνο του, όταν ένοιωθε ανασφάλεια. Σήμερα ήταν η πρώτη μας ίππευση που μετά το ζέσταμα, δεν κούτσαινε ούτε στο τροχάδην, ούτε στον καλπασμό και επιπλέον, ενώ τον ένοιωθα στην αρχή ανήσυχο, δεν μου έκανε καμία απόπειρα να τρέξει, να κλωτσήσει ή να κάνει ροντέο.

Σαν να μου έλεγε "αντε εντάξει, μπορεί και να σε εμπιστευτώ για σήμερα"...

Και αυτός ο συνδυασμός, το να βλέπω δηλαδή οτι ξεπερνάει σιγά σιγά το πρόβλημα στο πόδι του και η άχαρη περίοδος της "χαλαρής" ίππευσης να έχει αποτελέσματα, καθώς και η καλή συμπεριφορά του στην ίππευση, σε σχέση με αυτή των πρώτων ημερών και των περιγραφών από άλλα παιδιά, είναι ένα πραγματικά πολύ ωραίο "καροτάκι" :)

Καλό βράδυ!

<3

στο στίβο

Στιγμές ατσουμπαλιάς στον καλπασμό (εγώ και η Ούλα Σάλζμπουργκ ε? )

(μα τι στυλ που το έχω... και ο Μαυρούλης, τι κάμψη, τι βηματισμός!) ^_^

και στιγμές χαλάρωσης...




Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Το πόδι ή αλλιώς, η ιστορία του σταυλίτη...

Γιατί κουτσαίνει ο Μαυρούλης?
Το να έχει ένα άλογο ζωηρό χαρακτήρα, είναι ένα πράγμα, το να έχει όμως πρόβλημα στο πόδι και να κουτσαίνει, είναι ένα τελείως διαφορετικό. Μη γνωρίζοντας που οφείλεται ή τι ακριβώς είναι το πρόβλημα στο πόδι, και μιας και δεν υπάρχει προπονητής στους σταύλους, ο μόνος άνθρωπος για να ρωτήσω ήταν ο σταυλίτης.
Σύμφωνα λοιπόν με τον σταυλίτη, ο Μαυρούλης γενικά δεν αποτελούσε πρώτη επιλογή στην ίππευση των παιδιών στον σταύλο και έτσι δεν γυμναζόταν ούτε εντατικά, ούτε όμως με συνέπεια.
Κάποια στιγμή, ήρθε στους σταύλους ένας προπονητής, ο οποίος γενικά είναι πολύ γνωστός ως όνομα, προκειμένου να προετοιμάσει άλογα και αθλητές για αγώνες. Δυστυχώς, παρά την ενημέρωση από τον προηγούμενο προπονητή, οτι το άλογο θέλει λίγη δουλειά πριν πηδήξει, και αν είναι να κάνει άλματα, να μην πηδήξει πάνω από 1-1.05μ, θεώρησε πως το άλογο είναι μια χαρά από φυσικής κατάστασης.
Ο Μαυρούλης μαζί του πήδηξε 1.30μ εκείνη την μέρα, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία. Σαν άλογο είναι αρκετά δυνατός και φιλότιμος και έβαλε τα δυνατά του. Την επόμενη μέρα, δεν μπορούσε ούτε να περπατήσει. Ο προπονητής για άλλους λόγους έφυγε από τους σταύλους και δεν ήρθε κανένας άλλος στη θέση του, αφήνοντας τα άλογα χωρίς πρόγραμμα, ερήμην στα κέφια όσων ιππεύουν.
Έτσι, από τον Φεβρουάριο που συνέβει αυτό, το άλογο έμενε στον σταύλο. Έβγαινε κάθε μέρα στο πάντοκ για να κινείται, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να τον βάλει ξανά σε πρόγραμμα, μιας και από πριν, δεν ήταν ως άλογο ούτε πρώτη ούτε δεύτερη επιλογή στην ίππευση. Και λέγοντας πρόγραμμα, δεν εννοώ πρόγραμμα προπόνησης, αλλά πρόγραμμα επανένταξης στην διαδικασία της ίππευσης.
Ως τώρα, μέρα παρα μέρα ιππεύεται και στα ενδοιάμεσα, τον κάνω συρραγωγέα. Το πόδι του δείχνει να βελτιώνεται, αν και σε καμία περίπωση δεν μπορώ να πω οτι είναι 100% καλά. Χθες όμως, κάλπασε για πρώτη φορά χωρίς πρόβλημα από την δεξιά πλευρά και αυτό με έκανε ιδιαίτερα χαρούμενη, μιας και ως τώρα έδειχνε να τον ενοχλεί ο δεξιόστροφος καλπασμός και δεν επέμενα.
Αυτό που φαίνεται να απολαμβάνει είναι μετά την ίππευση, όταν του κάνω streching στα μπροστινά πόδια, ελπίζω λοιπόν να τον ανακουφίζει και να τον βοηθάει κάπως...

Ο Μαυρούλης (the BLACK team)

Μετά από μια χαλαρή άσκηση στον συρραγωγέα, ο μόντελος κάνει τσαχπινιές όσο προς την φωτογράφιση και την πόζα του.

Κατά την διάρκεια της άσκησης, φάνηκε πως από την αριστερή του πλευρά τρόχαζε, κάλπαζε και βημάτιζε χωρίς πρόβλημα, δυστυχώς όμως, από την δεξιά, φάνηκε να τον ενοχλεί το δεξί μπροστινό του πόδι.

Αφού τρόχασε και κάλπασε και από τις δύο πλευρές, την δεύτερη φορά που τον γύρισα να δουλέψει δεξιόστροφα, φαινόταν να είναι πιο χαλαρωμένος και να τον ενοχλεί λιγότερο το πόδι του.

..